Categorieën

Zoek artikelen

Tips om problemen bij de tafelindeling voor de huwelijksdag te voorkomen en om dinertafels te decoreren

Tips om problemen bij de tafelindeling voor de huwelijksdag te voorkomen en om dinertafels te decoreren

 (0)    0

  Huwelijk

Want je bent nou eenmaal meestal niet met z'n tweetjes tijdens een huwelijksdiner en de meeste gasten willen het liefst náást of in ieder geval in de buurt van het bruidspaar zitten. Dus hoe ga je het aanpakken om het iedereen zo veel mogelijk naar de zin te maken en het zelf ook leuk te hebben.

 

Dat kan bijvoorbeeld door je te houden aan de aloude 'regelen der etiquette' (al kunnen er natuurlijk ook redenen zijn om daar juist van af te wijken). De etiquette gaat uit van een aantal ereplaatsen bij de tafelschikking. Natuurlijk krijgt het bruidspaar de belangrijkste plaats, in het midden van de tafel.
De tafel hoort zo opgesteld te worden dat het bruidspaar de zaal kan inkijken. De bruid hoort rechts van de bruidegom te zitten. Naast de bruid zit de vader van de bruidegom en naast de bruidegom zit de moeder van de bruid. De vader van de bruid en de moeder van de bruidegom zitten naast hun echtgeno(o)t(e). De getuigen zitten recht tegenover het bruidspaar. De rest van de tafel kan je indelen met je naaste familie en beste vrienden. Volgens de etiquette moet je deze indelen naar leeftijd, maar om het zo in te delen dat het niet saai wordt, hoef je je hier natuurlijk niet zo strikt aan te houden.

 

En soms is het ook 'gewoon' een behoorlijk probleem om alle gasten een plaatsje te geven waar zij zich prettig voelen en waar ze gezellig met hun tafelgenoten kunnen praten. Zeker als er wat spanningen in de familie of vriendenkring zijn. Dat kan van de indeling van de dinertafel een echte hersenkraker maken!

 

Ook kan het zijn dat je bepaalde mensen niet voor het hoofd wilt stoten. De wederzijdse ouders zullen er in ieder geval van uit gaan dat zij naast het bruidspaar mogen zitten, maar misschien verwacht je beste vriendin ook wel een ereplek. Wat doe je dan? Voor wie kies je? Zeker dan kan dé oplossing zijn om de tafelindeling geheel volgens de regels van de etiquette te maken. Dan kun je je daar in ieder geval achter verschuilen, mochten er mensen commentaar hebben. Jij hebt immers het dan immers alleen maar gedaan ‘zoals het hoort’.

 

Je kunt ook na elke gang de tafelindeling wisselen. Je kunt zo meer verschillende mensen met elkaar in contact brengen en je voorkomt dat bepaalde mensen een ‘pechloting’ hebben qua indeling. Dit vergt echter wel wat meer organisatietalent en dus een goede ceremoniemeester. Een lopend buffet met vrije zitplaatsen is een andere mogelijkheid in geval van moeizame familierelaties.

 

TAFELINDELING OF NIET?

Je kunt bij het diner iedereen zelf laten kiezen waar hij of zij plaatsneemt en dan maar afwachten wat er gebeurt, maar houdt er dan wel rekening mee dat zo’n aanpak kan leiden tot chaotische taferelen, zoals deze:

 

- In hun haast om 'een goede plek' te bemachtigen stoten een paar gasten al meteen een met zorg neer gezette decoratie om
- Je zus had nog zo gezegd 'Als tante Trudy komt, kom ik niet' en naast wie zit ze uiteindelijk....
- Jullie bejaarde opa en oma belanden uitgerekend naast de geluidsboxen jullie graag wat provocerende puber neefje zit naast je baas en vertelt verhalen die je liever niet verteld wil hebben
- Lang nadat iedereen is verzocht om plaats te nemen, komen er nog een paar laatkomers en niemand lijkt bereid deze mensen gastvrij in hun midden op te nemen, waardoor ze een beetje lang rond blijven 'zwerven'
- Je -op zich schattige- neefjes en nichtjes rennen gelijk naar de beste plaatsen en zijn -onder het motto “Wij zaten eerder…"- niet meer van plaats te slaan, terwijl oma met haar rollator nog hopeloos in de deuropening staat...

 

Kortom: een vooraf gemaakte en weloverwogen tafelindeling is zo gek nog niet! Maar zelfs als je die hebt gemaakt, hoe weet iedereen dan waar hij of zij moet zitten? Simpel! Door middel van een goede ceremoniemeester en/of plaatskaarthouders met een naamkaartje. Er zijn hele leuke verkrijgbaar, die zelfs als give-away mee gegeven kunnen worden na afloop van het diner. Er zijn trouwens sowieso steeds meer leuke tafeldecoraties verkrijgbaar voor de huwelijksdag. Kijk maar eens hier: http://bit.ly/2xh1Pxm

 

WAAR KIES JE VOOR?

Als je een rustig diner wilt kan je het beste kiezen voor een traditioneel bruiloftsmenu. Je stelt dit op in overleg met de mensen van het betreffende restaurant. Sommige restaurants hebben een aantal standaardmenu’s waar je uit kunt kiezen. Een bruiloftsdiner kan je zo uitgebreid maken als je maar wilt. Informeer wel van te voren of er mensen zijn die vanwege hun gezondheid, geloof of uit principe een speciaal dieet volgen, zoals diabetici of vegetariers. In overleg met het restaurant kan hier dan iets speciaals voor geregeld worden. Ook zullen er wellicht gasten zijn die geen alcohol mogen of willen drinken. Voor hen is niet prettig als ze steeds wijn ‘opgedrongen’ krijgen. Informeer het bedienend personeel hier dus over en zorg dat er voor hen non-alcoholische drankjes verkrijgbaar zijn.

 

Als je liever wat meer leven in de brouwerij wilt, kan je een koud, warm, of gecombineerd koud/warm buffet laten verzorgen. Zorg ook bij het buffet dat er gerechten bij zijn voor mensen die niet alles mogen eten.
Wil iets aparters, dan kun je ook denken aan een barbeque of picknick. Zeker als je 's zomers en/of buiten trouwt!

 

Tip: Zet mensen van dezelfde leeftijd en interesses zoveel mogelijk bij elkaar. Dan hebben ze meestal wel wat om over te praten. Datzelfde geldt voor collega’s.

 

PRATEN EN TOESPRAKEN


Wil je muziek tijdens het diner? Zorg dan voor zachte achtergrondmuziek, zodat iedereen wel ongestoord met elkaar kan praten. Het is gebruikelijk dat er tussen de gangen door gespeeched wordt. De vader van de bruid mag het eerst het woord voeren, daarna is de vader van de bruidegom aan de beurt. De ceremoniemeester regelt de volgorde van de volgende sprekers. De bruidegom is altijd de laatste die aan het woord komt om iedereen te bedanken. Het is onbeleefd om te beginnen met speechen als de gasten nog niets in hun maag hebben. Het beste moment is dus na het voorgerecht of na het hoofdgerecht. Bespreek eventueel met het restaurant wanneer de toespraken gehouden worden, zodat ze hier rekening mee kunnen houden met het opdienen van de volgende gang.

 

Tip: Dwing mensen niet om nieuwe vrienden te maken. De meeste mensen voelen zich meer op hun gemak als ze in de buurt van vrienden of bekenden zitten.

                       

TAFELDECORATIES

Volgens de etiquette wordt elke tafel tijdens de receptie, het diner en het daarop volgende feest voorzien van een hoofddecoratie, het zogenaamde 'centerpiece'. Deze staat meestal in het midden van een tafel. Het tafelstuk voor de hoofdtafel is meestal groter of uitbundiger dan die van de andere tafels. Denk er wel om dat de tafelstukken niet te hoog zijn. De gasten moeten elkaar wel blijven kunnen zien. Ook de grootte van de tafels en de manier waarop ze opgesteld staan zijn van invloed op de diverse decoraties. Tafeldecoraties hoeven niet per definitie te bestaan uit bloemen en bloemstukjes. Er zijn ook heel veel verschillende waaierdecoraties verkrijgbaar met toepasselijke afbeeldingen, die uitstekend als centerpiece te gebruiken zijn. Ook speciale bruidskaarsen, kunstig gedrapeerde rozenblaadjes, speciale plaatsnaamkaartjes, menukaarten, bruidsbeeldjes of -knuffels, tekstborden etc. kunnen enorm decoratief zijn en daarmee bijdragen aan een gezellige, romantische sfeer.

 

Tip: Hele jonge kinderen kunnen het beste bij hun ouders aan tafel zitten. Voor wat oudere kinderen is het leuker om samen aan een aparte tafel te zitten. Zorg dan wel dat ze wat te doen hebben.

 

NOG MEER TAFELS OM TE DECOREREN

De tafel waarop de bruidstaart staat vormt ook een uitdaging om iets speciaals mee te doen. Er zijn namelijk speciale bruidstaartmessen en -scheppen verkrijgbaar en speciale bruidschampagneglazen (http://bit.ly/1bJxrMJ) die je mooi uit kunt (laten) stallen naast de taart. Dat geeft het geheel een extra feestelijk tintje.

En denk ook eens aan de tafel waar-op het gastenboek (http://bit.ly/2fQnaLs) ligt. Ook die kun je op een speciale manier decoreren. Soms is het gastenboek op zich al een waar tafelsieraad. Zeker als er een speciale (veren) pen in een mooie standaard bij staat. Met het gastenboek in het midden, kaarsen aan de zijkant en rozenblaadjes er om heen, vormt het tafeltje waar het gastenboek ligt een lust voor het oog.


Voor kinderen, die een eigen tafel hebben, kun je de tafelversiering niet alleen leuk, maar ook praktisch maken: kleurboeken, kleurpotloden, spelletjes, kleine computerspelletjes en als je als 'finishing touch' een bruidsknuffel. Dan kan hun dag niet meer stuk. (http://bit.ly/2yqbHJS)


En- last but not least- kunnen ook de geschenkjes (http://bit.ly/1hW5FBO) die je na afloop aan je gasten mee wilt geven, een prachtige tafeldecoratie vormen. Bruidssuikers, mooi verpakt en uitgestald vormen heel bijzondere tafelversiering. Het is het beste om hier een apart tafeltje voor in te richten.
 

 (0)    0

U kunt geen reactie achterlaten