Categorieën

Zoek artikelen

Tradities en gebruiken rondom bruidsmode

Tradities en gebruiken rondom bruidsmode

 (0)    0

  Huwelijk

Bruidsjurken kun je tegenwoordig kopen in allerlei kleuren. Toch kiest het overgrote deel van de bruiden nog steeds voor wit of ivoor.

Dat komt mede omdat wit in de westerse wereld jarenlang de kleur geweest die de maagdelijkheid en puurheid van de bruid symboliseerde. Op zich wel bijzonder, als je bedenkt dat de Romeinen wit juist zagen als de kleur van feesten en vieringen. En maagdelijkheid kwam daar bepaald niet aan te pas!



Wist je dat…

- Oorspronkelijk een bruidsjapon rood of fel gekleurd hoorde te zijn? De traditie van de gekleurde jurk werd, naar verluidt, verbroken door de vrouw van Napoleon III. Zij droeg een witte jurk als teken van maagdelijkheid en rijkdom. Die rijkdom werd duidelijk gemaakt door het feit dat de bruid het zich kon veroorloven een jurk te dragen die na de trouwdag nooit meer gedragen hoefde te worden.
- De kleding van de bruidsmeisjes en bruidsjonkers vroeger altijd leek op die van de bruid en bruidegom? Dit om de boze geesten in verwarring te brengen. Door bijna gelijk gekleed te gaan, zagen de boze geesten geen verschil  tussen bruidspaar en bruidsmeisjes en -jonkers en hadden zij geen invloed op het huwelijksgeluk.
- Het in Italië gewoonte was dat de bruidegom een stukje ijzer in zijn zak droeg om het boze oog (mal’ochino) van zijn bruid af te houden? Het ijzer werd verondersteld de boze geesten te te reflecteren en hen zo te verjagen.
- Een witte trouwjapon vroeger niets te maken had met maagdelijkheid, maar met geld? Kleding was vroeger donker en erg duur om te bleken. Hoe witter de kleding, hoe meer invloed en geld de familie van de bruid bezat.
- Er vroeger gedacht werd dat als je bruidsjapon op je huwelijksdag scheurde, het huwelijk zou eindigen door het overlijden van één van de partners?
- Je niet vreemd op moet kijken als je in Azië iemand tegen komt in een jurk met geborduurde hijskranen erop? Als de mythe klopt, dan zouden deze bruidsparen elkaar altijd trouw blijven.
- In Spanje de kousenband van de bruid en de stropdas van de bruidegom in kleine stukjes werden geknipt? Alle aanwezige -vrijgezelle- gasten konden deze stukjes kopen, want volgens de aloude traditie brachten deze verknipte stukjes geluk bij het vinden van de ware!


En nog meer weetjes!

- Sluiers bedoeld waren om de bruid te verbergen voor boze geesten?
- In het oude Griekenland de sluier geel was en in het Romeinse Rijk rood?
- Sluiers waren er trouwens in vroeger dagen ook om te voorkomen dat de bruidegom zijn bruid van tevoren zag. Zeker met de gearrangeerde huwelijken van vroeger voorkwam dat dat de bruidegom de benen nam als de schoonheid van zijn aanstaande tegen viel.
- Ook werd een sluier wel gezien als symbool voor de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man. De mannelijke dominantie werd dan getoond door het opslaan van de sluier bij de bruid aan het einde van de huwelijksplechtigheid.
- Anderen zeggen juist dat het dragen van een sluier voorkwam dat boze geesten de bruid zouden zien. Na het uitspreken van het ja-woord, mocht de sluier voor haar van de bruid weg. Haar man zou haar vanaf nu immers beschermen.

Kijk hier voor heel veel leuke producten voor de huwelijksdag: http://bit.ly/2uMRqMf

 (0)    0

U kunt geen reactie achterlaten