Categorieën

Zoek artikelen

Vrolijk en decoratief: piñata's

Vrolijk en decoratief: piñata's

 (0)    0

  Babyshower

Een trend op huwelijksfeesten zijn de piñata of pinata, spreek uit pienjata. De piñata is oorspronkelijk afkomstig uit Italië, maar veroverde via Amerika en Mexico Europa.

Lees alles over deze trend en hoe deze je huwelijksfeest kan veranderen in een trendy en dynamisch feest en hoe ze kunnen dienen als een eigentijdse decoratie of pièce de résistance.

 

Wat is de Piñata
De piñata, oorspronkelijk een aardewerk pot, zou afkomstig zijn uit het 16e eeuwse Italië. De piñata zou daar pignatta geheten hebben en gevuld zijn met kleinoden, juwelen of snoep. Een persoon moest geblinddoekt de pignatta zien te raken, terwijl deze aan een touw heen en weer gezwaaid werd. Als de pot werd gebroken, stortten de gasten zich op de inhoud. De Italiaanse gewoonte van het breken van de pignatta zou zich over Europa en Spanje verspreid hebben.
Spanjaarden begonnen de pot mooier af te werken en te versieren om de ruwe buitenkant te camoufleren. De piñata werd door de Spaanse veroveraars samen met de tradities, gebruiken en het (bij)geloof van hun thuisland meegenomen naar Zuid- en Midden-Amerika.

 

Via Mexico

De Mexicanen adopteerden deze gewoontes en namen de piñata al snel op in hun eigen tradities. Mexicaanse artiesten vonden vervolgens ook nog andere manieren om piñatas te maken. Ze gebruikten hiervoor in plaats van klei, papier-maché en karton. Dit vormt de basis voor de huidige piñatas. De piñata is in Amerika en de overige Angelsaksische landen in de loop der tijd steeds populairder geworden bij party’s, vooral bridal en babyshowers. De vorm wordt dan aangepast aan het betreffende feest, bijvoorbeeld een pinata in de vorm van een bruid, bruidegom, bruidstaart, kinderwagen, speen of hart gemaakt.

 

Het piñata spel
De met snoep gevulde kartonnen of papier-maché piñata wordt met een lint of touw op zo’n manier opgehangen dat hij met het aantrekken van het touw omhoog gehesen kan worden, maar door het laten vieren van het touw ook weer kan zakken. Door het laten zakken of aantrekken van het touw slingert de piñata rond. De deelnemers zijn geblinddoekt en worden vooraf een aantal malen in het rond gedraaid, zodat ze hun oriëntatievermogen verliezen. Vervolgens krijgen ze een stick om naar de piñata te slaan. De toeschouwers moedigen hen aan en als de piñata eindelijk openbarst en de inhoud eruit valt, haasten ze zich om het op te rapen.  

 

Waarom zijn piñatas zo leuk
Hoewel het piñata spel op het eerste gezicht nogal eenvoudig lijkt, is het geen simpel spelletje. De piñata kan een gezapig feest in een dynamische party veranderen. Het meest opvallende is dat je om -en met- elkaar kunt lachen. Iedereen die de stick krijgt om naar de piñata te slaan, weet dat er om hem gelachen wordt. Om deze reden bedanken veel mensen voor de eer. Ze willen de deelnemers aanmoedigen en (uit) lachen, maar willen niet zelf op zo’n manier in het middelpunt van de belangstelling staan. Een deelnemer verwoordde het zo: 'Toen ik stond te kijken, werd ik binnen enkele minuten benaderd om de stick over te nemen. Mijn eerste reactie was om te bedanken. Ik was niet in de stemming om onderwerp van vermaak te zijn. Maar ik wist hoe het zou aflopen, alle ogen waren op mij gericht. Ze juichten toen ik toestemde en kregen de slappe lach toen ze zagen hoe onhandig ik sloeg en afging als een gieter. Ze joelden toen de blinddoek afging.'

Het breekt het ijs
Sportiviteit is één van de belangrijkste voorwaarden voor de piñata. Het zijn niet alleen de deelnemers die leuk zijn. Ook de toeschouwers zorgen voor een interessant schouwspel. Mensen die normaal wat stijf en geserveerd zijn, roepen en gebaren en slaan anderen op de rug. De piñata zorgt voor het soort gedrag dat je normaal niet ziet bij bepaalde mensen. Wat ons brengt bij een van de belangrijkste eigenschappen van piñata: het zorgt voor een ongedwongen sfeer en mensen mixen sneller. Als je bang bent voor een gezapig feest, overweeg dan de piñata. Het breekt het ijs. Er zijn geen vaste regels, alleen voorzichtig zijn met het zwaaien van de stick. Vind je een stick te gevaarlijk en ben je bang dat je gasten zichzelf en elkaar kunnen bezeren, dan kun je een piñata met linten nemen. De piñata heeft verschillende vakjes die allemaal met snoep gevuld zijn. Aan de opening van elk vakje hangt een lint. Als hieraan getrokken wordt gaat het luikje open en valt het snoep eruit.


Decoratie

Maar of je nu wel of geen spel met de pinata gaat doen, ze zijn sowieso heel leuk om decoratief te gebruiken! Ze worden tegenwoordig ook vaak boven sweet tables gehangen, bijvoorbeeld in combinatie met ballonnen, pompoms en tassel slingers. Kortom: een hele leuke nieuwe trend!

 (0)    0

U kunt geen reactie achterlaten