Categorieën

Zoek artikelen

Als je gaat trouwen wie vraag je dan als een ceremoniemeester?

Als je gaat trouwen wie vraag je dan als een ceremoniemeester?

 (0)    0

De organisatie van een trouwdag is een geweldige ervaring en in principe ook heel leuk om te doen, maar er komt heel veel bij kijken om zo’n ‘grote’ dag te realiseren.

De belangrijkste onderdelen zoals bruidskleding, locatie, fotograaf, muziek, vervoer etc. regel je als eerste en dan ga je verder met de invulling van de dag tot in de kleinste details.


Alles zelf doen?

Als je de organisatie zelf in de hand neemt, wil je natuurlijk wel dat op de trouwdag alles verloopt zoals jullie in gedachten hebben. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een goede ceremoniemeester nodig, maar wie vraag je daarvoor? De meeste bruidsparen vragen daar hun beste vriend(in) of een naast familielid voor. Toch hebben zowel het bruidspaar als de ceremoniemeester vaak geen idee wat daar allemaal bij komt kijken en hoeveel werk (en soms ook spanning) het met zich mee brengt.

Er zijn dan ook een aantal redenen waarom je beter de keus kunt maken voor het inhuren van een professionele ceremoniemeester. Niet iedereen, die je wel lief genoeg vindt om als ceremoniemeester te vragen, heeft immers ook de ervaring, kennis of het karakter om een goede ceremoniemeester te zijn. Vaak is het voor de gevraagde ceremoniemeester ook de eerste keer dat hij of zij zo’n taak op zich neemt, terwijl je als ceremoniemeester toch een belangrijke en pittige taak hebt om de huwelijksdag(en) perfect en soepel te laten verlopen.


De taken van een ceremoniemeester


Aan de hand van een gedetailleerd draaiboek hoort de ceremoniemeester de dag in goede banen te leiden en een waardevol aanspreekpunt te zijn voor het bruidspaar, de gasten en leveranciers. Er zijn heel wat verschillende activiteiten die tegelijkertijd moeten worden gecoördineerd en meestal vinden die ook nog plaats op meerdere locaties of in verschillende zalen. Tijdens de gehele dag ontvang je leveranciers, die je moet instrueren;  daarna check je of alles is uitgevoerd zoals afgesproken. Styling van de locatie behoort ook vaak tot de taken van de ceremoniemeester. Soms zijn ruimtes vooraf nog niet beschikbaar om te versieren of worden ze tussendoor omgebouwd van bijvoorbeeld ceremoniezaal naar dinerzaal. Dan moet het versieren gebeuren terwijl alle feestelijkheden in volle gang zijn en dat is natuurlijk best een haastklus.

Het is ook mogelijk dat er zich problemen voordoen, zoals een verkeerde opstelling van de stoelen in de trouwzaal, een verkeerde volgorde van instappen in de bruidsauto’s of te weinig gedekte tafels voor het diner terwijl het bruidspaar en de gasten al binnenkomen. En dat is uiteraard erg vervelend, want je past het ook niet zo snel aan als er veel gasten zijn. Of die mooie nostalgische bruidsauto  start opeens niet meer waardoor je te laat komt voor de ceremonie. Of de band komt niet opdagen; die blijkt een dubbele boeking te hebben. Of de bruidstaart is niet afgeleverd… Kortom, er kunnen zich op zo’n dag allerlei  situaties voordoen die je vriend(in)/ familielid meestal niet kan voorzien en waarbij zij/hij niet de ervaring heeft om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen.


Goede vriendschap kan onder deeze verantwoordelijke taak lijden


Voordat je een vriend(in)/ familielid vraagt, is het dus goed om even stil te staan bij het volgende: als bruidspaar heb je er heel veel energie en tijd in gestoken, zodat die ene speciale dag helemaal gaat worden zoals jullie dat graag willen. En ook niet onbelangrijk: deze dag kost nogal wat geld.

Op de huwelijksdag kunnen zowel het bruidspaar  en de ceremoniemeester ook erg gespannen zijn, want het is een hele belangrijke dag. En aan de ceremoniemeester dus de indrukwekkende taak al jullie verwachtingen waar te maken. Dit kan soms spanning opleveren tussen jullie. Want als er dingen mis gaan tijdens de dag en de ceremoniemeester lost het niet goed op, dan verloopt de hele dag misschien wel anders dan jullie hadden gewild. En dat is heel erg vervelend, want de meeste mensen trouwen toch nog steeds maar één keer!  Het kan zijn dat je het je vriend(in) of familielid dan toch -bewust of onbewust- kwalijk neemt. Dit kan dan tussen jullie in komen te staan of in het slechtste scenario kan het je een vriendschap kosten.


De ceremoniemeester kan zelf meestal niet echt van het feest genieten


Bruiloften worden steeds grootser gevierd, en zijn innovatiever en persoonlijker vergeleken met vroeger. Het ceremoniemeesterschap is alleen daarom al een aardige klus voor je vriend(in)/familielid. Zij kunnen meestal niet de gehele ceremonie bijwonen en ontspannen mee feesten. Ze zijn eigenlijk grotendeels druk met alles. Als zich dan nog een probleempje voordoet, blijft er niet zoveel van het genieten van jullie huwelijksdag over.

Ceremoniemeesters voelen zich in eerste instantie veelal vereerd als ze gevraagd worden, maar helaas zeggen de meesten naderhand dat ze niet veel van de dag hebben meegekregen. En dat hadden ze zich vooraf niet kunnen bedenken.

Je wilt deze fantastische dag zo veel mogelijk delen en beleven met je beste vrienden en familie. Als je beste vriend(in)/familielid de hele dag druk is met de organisatie dan is dat zowel voor hem/haar als voor jullie erg jammer.


Tip
Huur naast je vriend(in)/familielid ook een professioneel ceremoniemeester in.


Professionele ceremoniemeester inschakelen


Wil je dat het voor iedereen een ontspannen dag wordt? Dan is het tegenwoordig namelijk ook mogelijk om een professioneel ceremoniemeester in te schakelen. Zij zorgt dat de gehele planning tot in detail wordt uitgevoerd. Dan is natuurlijk wel erg leuk om je vriend(in)/ familielid te betrekken bij het ceremoniemeesterschap. Geef ze een eretaak naast een professioneel ceremoniemeester.

Hier kan je verschillende varianten op bedenken, die je vriend(in)/familielid voorafgaand aan de bruiloft en op de dag zelf op zich kan nemen. Dit kan je in samenspraak doen met een professioneel ceremoniemeester, zodat je vriend(in)/familielid op de trouwdag volop kan genieten. Zij hoeft zich niet bezig te houden met het draaiboek, de tijd, versieringen en evt. problemen.

Als er bijvoorbeeld een aankondiging gedaan moet worden,  krijgt je vriend(in)/familielid een seintje van de professioneel ceremoniemeester. Uit ervaring weet een professioneel ceremoniemeester waar het fout kan gaan en zal problemen vaak voor zijn. Zo niet, dan heeft zij altijd een plan B klaar. Daarnaast is zij natuurlijk ook aanspreekpunt  voor het bruidspaar, de gasten en de leveranciers. Op deze manier kan iedereen ongestoord en onbezorgd genieten van een unieke dag.


Taken die door vriend(in)/familielid gedaan kunnen worden:

- Het regelen van een vrijgezellenfeest
- Het bijhouden van de rsvp’s
- De contacten met familie en vrienden onderhouden betreffende speeches, stukjes etc.
- Leuke verrassingen bedenken voor het bruidspaar
- Op de huwelijksdag de aankondigingen doen
- Eventueel hand- en spandiensten verrichten op de grote dag

 (0)    0

U kunt geen reactie achterlaten