Categorieën

Zoek artikelen

De rol van mannen bij het huwelijk

De rol van mannen bij het huwelijk

 (0)    0

  Huwelijk

Vrouwen staan over het algemeen bekend als wat trouwlustiger dan mannen. Menig bruid heeft het ‘huwelijksplaatje’ al jaren in haar hoofd, maar wist je dat het positieve effect van het huwelijk op mannen velen malen groter is? Getrouwde mannen zijn gelukkiger, leven gezonder en worden ouder dan ongetrouwde mannen, blijkt uit onderzoek van het CBS.



Mannending

Maar de wens om te trouwen mag dan vaker van de bruid dan van de bruidegom komen, het aanzoek is zelfs tegenwoordig nog een echt ‘mannending’. Waar het aanzoek vroeger nog weleens tijdens de afwas werd gepland, pakken de meeste mannen het tegenwoordig groots aan. Niets wordt aan het toeval overgelaten en de man is daarbij vaak al maanden bezig met het plannen van het aanzoek. Traditiegetrouw vroeg de aanstaande bruidegom hierna de vader van de bruid om haar hand, maar deze traditie lijkt een beetje verloren te gaan, al zijn er natuurlijk nog genoeg mannen te vinden die dit wel doen.



Trouwringen

In sommige gevallen wordt de bruid al tijdens het aanzoek getrakteerd op een prachtige ring. De bedoeling is natuurlijk dat de ring meteen past en ook nog eens aan de wensen van de bruid tegemoet komt. Een moeilijke opgave aangezien het aanbod immens is en de ringmaat van de aanstaande bruid precies moet kloppen. Er bestaat vaak ook wat onzekerheid bij de mannelijke hoofdpersoon over welke ring zijn uitverkorene het allermooist zal vinden. Alle reden dus om de ringen gewoon samen uit te zoeken!

Volgens de etiquette geef je ringen aan elkaar en betaal je dus ook de ring voor de ander. Tegenwoordig gaat deze regel al lang niet meer op en worden de kosten van de trouwringen meestal van het totale budget afgehaald. De aanstaande bruidegom bewaart ze vervolgens tot de trouwdag en tovert ze op het moment suprème tevoorschijn. Alhoewel je ook steeds vaker ziet dat de bruidskinderen deze taak krijgen toebedeeld.
De trouwkleding

De bruidegom koopt zijn eigen kleding en past zijn kledingstijl aan op de trouwkleding van de bruid. Wanneer een bruid kiest voor een moderne en trendy bruidsjapon, kiest de bruidegom voor een trendy pak. Als de bruid gekleed gaat in een traditionele japon kan de bruidegom kiezen voor een twee- of driedelig pak. Het gaat erom dat het totaalplaatje een mooi geheel vormt.

Van belang bij de aanschaf van een trouwpak is niet alleen de combinatie qua stijl en kleur met de japon van de bruid is ook het jaargetijde waarin je trouwt en natuurlijk wat je zelf flatteert. Wanneer het overhemd overeenkomt met de kleur van de trouwjapon is dit erg mooi. Als de bruidsjapon een verrassing moet blijven kan de bruidegom altijd informatie over kleur en stijl inwinnen bij de moeder van de bruid. De belangrijkste aanwezige mannelijke gasten (vaders, broers en getuigen) passen hun kleding op die van de bruidegom aan.

Bij een goede bruidsmodezaak wordt je door deskundig personeel bijgestaan in de zoektocht naar het voor jou perfecte trouwpak. Middels adviezen en meedenkend personeel kom je al een heel eind, maar het is goed alert te zijn op de volgende zaken:

1    Het trouwpak moet voldoende ruimte overlaten om goed te kunnen bewegen.
2    De mouwen van het jasje lopen tot aan het begin van de handpalm, zodat de handen helemaal vrij blijven.
3    Wanneer je een broek past met je schoenen aan moet deze tot op het begin van de hak vallen.
4    Pas je een broek zonder schoenen dan moet de achterkant tot op de grond vallen.
5    Een goed geknoopte das hoort met het brede deel precies op de tailleband van de broek te vallen.

De huidige modekleuren variëren van wit, ivoor, champagne, cappuccino tot bruintinten, grijzen en zwart. Mooie schoenen en sokken zorgen voor de ‘finishing touch’. Bij een zwart, grijs of blauw trouwpak staan zwarte schoenen en sokken mooi. Ton-sur-ton kleuren passen weer beter bij de overige kleur pakken. Maar er zijn ook steeds meer mensen die voor een vrolijk accentje gaan en juist kiezen voor fel gekleurde sokken!



Het vrijgezellenfeest

De vrijgezellenavond wordt gezien als officiële afsluiting van de vrijgezellenperiode. Hoewel er nu vaak ook een feest voor de bruid wordt georganiseerd, was dit oorspronkelijk alleen voor de bruidegom weggelegd. De ceremoniemeester neemt– eventueel met hulp van vrienden en broers – de organisatie van dit feest op zijn schouders. Vrijgezellenfeesten worden steeds uitbundiger gevierd, dus de kosten kunnen aardig oplopen. De bruidegom hoeft die dag, avond of tegenwoordig zelf weekend niets te betalen. Op de meeste vrijgezellenfeesten wordt gedronken, houd dus rekening met het vervoer naar huis. Overigens is het ook verstandig om het vrijgezellenfeest niet vlak voor de bruiloft te vieren. Je wilt natuurlijk niet op je geweten hebben dat de bruidegom al wankelend aankomt of zich verslaapt.



Bruidsboeket en corsages

Het uitzoeken, bestellen en betalen van het bruidsboeket en de corsages is van oudsher een taak van de bruidegom. Natuurlijk bespreekt de bruid tegenwoordig vaak vooraf haar wensen ten aanzien van de vorm en samenstelling van het boeket. Vaak zal ze zelfs meegaan om het boeket uit te zoeken maar dit laat niet onverlet dat de eindverantwoordelijkheid voor het bruidsboeket bij de bruidegom ligt. Als het bruidspaar niet samenwoont of als de bruid de nacht voor het huwelijk bij haar ouders doorbrengt, haalt de bruidegom zijn aanstaande ‘s ochtends op en overhandigt dan ook meteen het bruidsboeket. Wanneer je dacht dat dit het wel was heb je het mis. Ook het uitdelen en opspelden van de corsages behoort door een man gedaan te worden. Let daarbij op dat de corsages altijd links worden gedragen. De mannen dragen de corsage met het steeltje omlaag, de dames met het steeltje omhoog!



Het trouwvervoer

Als bruidegom kun je natuurlijk voor deze bijzondere dag eindelijk eens in de bolide van je dromen laten rondrijden. Er zijn tal van gespecialiseerde bedrijven waar je kunt kiezen uit de meest uiteenlopende modellen. Denk jij meteen aan een knalrode Ferrari, een langgerekte Rolls-Royce, een prachtige oldtimer of een stretchend Hummer Limousine?

Houd bij het kiezen wel rekening met het formaat van de auto. Als de bruid een heel pompeuze japon draagt inclusief lange sleep, past zij wellicht niet zo goed in een kleine sportwagen. Houdt ook rekening met de binnenhoogte van de auto. Als de bruid een opgestoken kapsel draagt, moet zij niet alleen in de breedte maar ook in de hoogte in de trouwauto passen. Het spreekt bijna vanzelf dat je als bruidegom eerst de bruid in de auto helpt voordat je zelf instapt. De bruid zit rechtsachter in de auto en als bruidegom loop je vervolgens niet voor maar achter de auto  langs.



Aansnijden van de bruidstaart

Bij het aansnijden van de bruistaart wordt wederom een beroep gedaan op de bruidegom. De taart werd oorspronkelijk door de bruid aangesneden, waarna zij het eerste hapje aan de bruidegom serveerde, maar tegenwoordig is het gebruikelijk dat het bruidspaar samen de taart aansnijd. Hierbij hanteert de bruid het mes en legt de bruidegom zijn hand om die van zijn vrouw heen. Je begint overigens met het aansnijden van de onderste en tevens grootste taart.



Speechen

De meeste bruidegommen spreken die dag ook een woord van dank uit of bereiden een speech voor die zij tijdens het diner of aan het einde van de avond uitspreken. Bedank in je speech beide ouders, belangrijke aanwezigen en alle andere gasten. Verder is het aardig even stil te staan bij de inspanningen van de ceremoniemeester. Maak oogcontact met alle aanwezigen en sluit de speech af met een toast op je fantastische bruid!



Ceremoniemeester

Een andere belangrijke mannenrol is weggelegd voor de ceremoniemeester. Hoewel er tegenwoordig ook veel vrouwelijke ceremoniemeesters zijn, richten we ons vanwege de aard van dit artikel even tot de mannen.

De ideale ceremoniemeester biedt hulp bij alle voorbereidingen en zorgt op de dag zelf dat alles op rolletjes loopt. Een ceremoniemeester moet het in eerste instantie leuk vinden, organisatievermogen hebben, tactisch te werk gaan, actief meedenken en vooral veel tijd hebben. Je kunt dus niet iedereen voor een dergelijke taak vragen. Tegenwoordig worden steeds meer professionele ceremoniemeesters ingehuurd, wat al niet te denken van een weddingplanner.

Wat de taken van de ceremoniemeester zijn hangt natuurlijk af van de gemaakte afspraken. Zo is hij meestal als eerste aanwezig op het vertrekadres om alle gasten en de fotograaf te ontvangen. Verder ziet hij erop toe dat iedereen alles wat nodig is bij zich heeft en dat niets of niemand wordt vergeten. Het is fijn als de ceremoniemeester ook weer als eerst op de locaties is. ’s Avonds geeft hij het moment en de volgorde van toespraken en eventuele optredens aan. Desgewenst zorgt hij ervoor dat het bruispaar met een eerste dans ‘opent’. Nadat het bruidspaar is vertrokken, coördineert hij het vertrek van de gasten, betaalt de muziek, bedankt de bediening en verzorgt het vervoer van bloemen en cadeaus naar het huis van het bruidspaar.



De huwelijksreis

Als jullie toch lekker traditioneel bezig zijn, zorg dan meteen dat de bruidegom de huwelijksreis organiseert en betaalt. Deze oude traditie hield verder in dat de bestemming een verrassing bleef voor de bruid. De bruidegom zal rekening moeten houden met haar wensen en beschikbare vakantiedagen. Verder hoort hij zijn aanstaande hints geven over de mee te nemen garderobe. Ook het controleren van de geldigheid van de paspoorten, het aanvragen van eventuele visa en vaccinaties behoren tot zijn takenpakket. Hoewel deze traditie vele romantische aspecten heeft, wordt de huwelijksreis tegenwoordig vanuit praktisch oogpunt meestal – net zoals zoveel andere onderdelen van het huwelijk- door beide partners bedacht en uitgevoerd. Niets is zo leuk als het bespreken van de honeymoon, het uitzoeken van de bestemming en het samen uitkijken naar de uiteindelijk reis!

 (0)    0

U kunt geen reactie achterlaten