Geen producten
Prijzen zijn incl. BTW
Oftewel: hoeveel willen en kunnen we uitgeven aan onze huwelijksdag? Want dat gaat natuurlijk ook voor een groot gedeelte de invulling van deze unieke dag in jullie leven bepalen.
Niet iedereen heeft zulke welgestelde en welwillende ouders, dat de bruiloft helemaal voor ze betaald wordt. Meestal draait het bruidspaar gewoon zelf voor de gemaakte kosten op. Dus, waarschijnlijk heb je een -beperkt- budget waar je rekening mee moet houden. Want trouwen kost nu eenmaal geld, maar hoeveel, dat bepalen jullie natuurlijk zelf. Je kunt het immers zo eenvoudig houden of gek maken als je zelf wilt. Maar bedenk wel, dat zelfs als je het vrij simpel houdt, er heel wat dingen geregeld moeten worden en dat de meeste bruiloften uiteindelijk duurder uitpakken dan gepland.
Het CBS beraamde de kosten van een gemiddeld huwelijk nog niet zo lang geleden op ongeveer 12.000 euro. Uit andere (en ook eigen, red.) onderzoeken en polls komt naar voren dat de kosten van een gemiddelde bruiloft aan het stijgen zijn. Er wordt dus steeds meer geld besteedt aan de huwelijksdag. De meeste bruidsparen (ongeveer een kwart) geven zelfs meer dan 15.000 euro uit aan de grote dag! Bruidsparen stellen dus –ook al wordt er op zich minder vaak getrouwd- blijkbaar steeds hogere budgetten beschikbaar voor het verwezenlijken van een droomhuwelijksdag. Een logische verklaring hiervoor is de interesse in steeds luxere huwelijksreizen, en vooral ook van bijzondere trouwlocaties zoals kastelen en historische panden. ook de uitbreiding van het aantal huwelijksgasten, hogere bestedingen voor trouwvervoer, steeds exclusievere catering, aparte bruidstaartcreaties etc. speelt een rol.
Je ziet daarentegen ook, dat degenen die het financieel wat moeilijker hebben, bijvoorbeeld door financiele tegenvallers op een ander vlak, liever even wachten met trouwen dan dat ze bezuinigen of te veel geld moeten lenen. Dat laatste wordt tegenwoordig ook steeds moeilijker trouwens.
Wie betaalt wat?
Ga er vanuit dat je als bruidspaar hoofdzakelijk zelf voor de kosten opdraait. Wanneer je ouders besluiten je trouwjapon of een deel van het feest te betalen is dat mooi meegenomen, maar je moet er van te voren niet van uit gaan. Vroeger was het duidelijker wie wat betaalde en hoorden de ouders van de bruid het grootste gedeelte van de kosten van het huwelijk voor hun rekening te nemen. Maar tijden veranderen, bovendien trouwen de meeste bruidsparen niet meer vanuit het ouderlijk huis en hebben ze vaak de tijd gehad wat te sparen.
Hoe langer de dag, hoe duurder hij wordt
Wat jullie huwelijksdag gaat kosten is ook afhankelijk van de duur er van. Gaan jullie laat in de middag naar het stadhuis en daarna met slechts een beperkt groepje mensen uit eten, dan ben je minder kwijt dan wanneer de gasten ’s morgens al met koffie en gebak ontvangen worden, er vervolgens een uitgebreid dagprogramma is, gevolgd door een luxe diner en een spetterend feest met drankjes, hapjes en entertainment tot in de late uurtjes!
Gemeentelijk trouwtarief
Uit onderzoek blijkt dat de kosten die de grote Nederlandse gemeentes rekenen voor een huwelijk in het stadhuis, sterk uiteenlopen. De meeste gemeenten hanteren hogere bedragen op latere tijdstippen, andere (eigen gekozen) locaties en populaire trouwdagen zoals vrijdag en zaterdag. Vrijdag en zaterdag zijn de duurste dagen om te trouwen. Kies je voor een andere dag, dan ben je zeker goedkoper uit. Wil jij precies weten wat jouw gemeente berekent voor het jawoord? Neem dan contact op met de gemeente van jullie keus. Houd er rekening mee dat de kosten van het trouwboekje in de meeste gevallen niet in de kosten inbegrepen zijn!
Tip: Je kunt kosten besparen door te trouwen op een doordeweekse dag, op een minder voor de hand liggende tijd of in een minder populaire (dus niet mei, juni, juli of september) maand.
Tip: Wist je dat iedere gemeente wettelijk verplicht is om haar burgers minstens één tijdstip per week (meestal op een maandagochtend) gratis te laten trouwen?
Bruidskleding
Een belangrijk onderdeel van de grote dag is het kopen van de bruidskleding. Globaal kun je stellen dat 20% van het trouwbudget aan de kleding van zowel de bruid, bruidegom als eventuele bruidskinderen wordt uitgegeven. Het passen en aanschaffen van de bruidskleding wordt vaak als één van de leukste, maar ook spannendste onderdelen van de bruiloft gezien.
Tip 1: Wist je dat bruidsmodewinkels heel vaak een selectie van de mooiste bruidsjaponnen -zelfs van de bekende merken- voor kleine prijsjes hebben? Neem dus geen risico door een tweedehandsjapon of een jurk via internet te kopen, want meestal blijkt goedkoop duurkoop.
Tip 2: Vind je het zonde om voor één dag veel geld uit te geven aan kleding? Kies dan een creatie waar je –eventueel met een kleine aanpassing- ook na de bruiloft nog plezier van kan hebben. Bijvoorbeeld een bruidsjapon met een losse top, rok of een trendy jasje, die daarna weer prima te dragen is op een andere broek of rok. Ook mooie schoenen en lingerie zijn nooit weg en het kostuum van de bruidegom krijgt met een ander overhemd en stropdas een geheel nieuwe uitstraling.
Receptie, diner en feest
Voor een receptie/diner en feest betaal je de locatie in de meeste gevallen per gast. Dat betekent dat het qua kosten wel degelijk verschil maakt wie je wel en niet uitnodigt. Voel je dus niet verplicht om mensen uit te nodigen, waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Een verre achternicht waarmee het contact verwatert is, zal het je echt niet kwalijk nemen waarneer zij geen uitnodiging ontvangt. Onthoud dat het die dag om jullie, het bruidspaar, en niet om wat andere mensen misschien van jullie denken!
Het is aan te raden om, voor je een definitieve beslissing neemt over de locatie, bij minimaal twee van de in aanmerking komende locaties een schriftelijke offerte aan te vragen. Er kan een prijsverschil tussen de offertes bestaan en natuurlijk kan dit een reden zijn uiteindelijk juist wel of niet voor een bepaalde locatie te kiezen. Vraag altijd een gespecificeerde offerte waarin de diverse kostenposten apart worden vermeld. Dat geeft je meer inzicht in de prijs/kwaliteit/kwantiteit verhouding dan een globale offerte met alleen een eindbedrag. Zelfs voor een restaurant of feestlocatie is het drankgebruik van de gasten lastig te voorspellen. De drankrekening zal dus bijna altijd een zogenaamde stelpost zijn. Dit houdt in dat de hoogte van de definitieve bankrekening pas na afloop bekend zal zijn.
Het eten tijdens de huwelijksdag
Er zijn heel veel leuke en verschillende mogelijkheden. Als je ’s morgens vroeg trouwt, kun je denken aan een koffietafel of lunch. Dat hoeft niet zo duur te worden. Als je vroeg in de middag trouwt kun je een ‘High Tea’, picknick of een ‘dejeuner dinatoire’ geven. Ook een barbecue in de late namiddag behoort tot de mogelijkheden. Als je halverwege of laat in de middag trouwt, kun je kiezen uit een lopend buffet of een meer formeel diner.
De kosten van het diner zullen uiteraard afhangen van het aantal gangen dat geserveerd wordt en de gekozen gerechten. Ook is het meestal zo dat als de gasten maar uit 2 of 3 verschillende dingen kunnen kiezen, het goedkoper is dan wanneer iedereen a la carte kan bestellen.
Tip: Vraag de restaurateur of cateraar naar de mogelijkheid van kindermenu’s. Die zijn namelijk normaal gesproken een stuk goedkoper en –voor kinderen- veel lekkerder.
Als huwelijkscadeau een envelop met geld
Een elegante manier om de gasten mee te laten delen in de kosten, is om geld te vragen in plaats van cadeaus. Dat is tegenwoordig bepaald niet ongebruikelijk meer. Op de uitnodiging kom je steeds vaker de hint van een envelop icoontje tegen. Je weet uiteraard van te voren niet hoeveel jullie van iedereen zullen krijgen, dus om teleurstellingen te voorkomen kun je je beter niet rijk rekenen. Ook heb je pas na de bruiloft de beschikking over dit geld, dus je moet wel zorgen dat jullie voor de bruiloft al jullie financiele verplichtingen kunnen nakomen.
Maar ook al kost een bruiloft vrij veel geld en kun je het geld dat je ontvangt als huwelijkscadeau goed gebruiken, toch blijft geld vragen blijft een lastig issue voor sommige bruidsparen. Het heeft van oorsprong een onpersoonlijk karakter en daarbij is het geen blijvende herinnering. Tenzij je natuurlijk aangeeft voor een groter doel te willen sparen en de bijdragen van de bruiloft hiervoor te willen gebruiken. Veel gasten vinden het moeilijk in te schatten hoeveel ze moeten geven en veel bruidsparen weten niet of je nu juist wel of niet in de envelop moet kijken wanneer ze deze ontvangen. Om het vragen van geld en het verzamelen van de enveloppen leuk aan te kleden, is het een idee een zogenoemde moneybox neer te zetten op de receptie- of cadeautafel.
Tip: Klik hier voor de mooiste en meest originele moneyboxen
Nog meer budget tips:
Tip a: Sommige bruidsparen markeren de trouwstoet met verse bloemen. Mooi, maar vaak ook behoorlijk duur. Je kunt daarom misschien beter kiezen voor goedkopere varianten, zoals (strik)linten, weddingpompons, raamstickers, slingers met zuignapjes, markeerstiften of andere speciale decoraties. Ook op deze manier is het duidelijk dat jullie een trouwstoet vormen en houd je toch de kosten binnen de perken.
Tip b: Ballonnen en slingers zijn relatief goedkope decoratiematerialen met een groots resultaat. Ook met raam- en deurborden kun je op een leuke en betaalbare manier versieren. Kijk voor eindeloos veel decoratieproducten in de Weddinggiftshop van Trouwen, zie www.weddinggiftshop.nl
Tip c: Als jullie de gasten aan het eind van de dag een give-away meegeven, dan hoef je niet ook nog eens bedankkaartjes te versturen. Zeker niet als je de give-away voorziet van een bedankkaartje.
Tip d: Wanneer je veel gasten op je trouwdag verwacht, en iedereen wil trakteren op een lekker stukje taart, is het heel normaal dat jullie naast de reguliere bruidstaart één grote extra – en dus goedkopere- vierkante taart bestellen. Deze taart zet je uit het zicht en kan bij gebruik worden aangesneden door het aanwezige personeel van de locatie.
Tip e: Verdiep je ook eens in de niet-standaard-feestlocatie. De kantine van een hockeyclub, de tuin van je schoonouders of een zaaltje van de lokale toneelvereniging liggen misschien niet meteen voor de hand, maar bieden tal van mogelijkheden. Een fijne bijkomstigheid is dat deze opties vaak minder duur zijn dan de reguliere locaties. Al zal je er natuurlijk wel zelf de nodige uren in moeten steken om het geheel een ‘trouwdag-waardige’ uitstraling te geven.
Tip f: Het inschakelen van een minder bekende band/dj betekent niet automatisch dat je altijd in kwaliteit hoeft in te boeten. Er zijn tal van leuke entertainmentacts. Het gaat erom dat je ze even moet weten te vinden. Struin het internet af en vraag vrienden en familie naar leuke ideeën, want de leukste bands en dj’s vind je vaak middels mond-tot-mond-reclame.
Tip g: Hoe langer je de receptie en/of het feest laat duren, hoe meer er gegeten en gedronken zal worden. Wil je de kosten ook in dit opzicht binnen de perken houden, maak dan van te voren aan de mensen van de feestlocatie duidelijk hoe lang één en ander kan en mag gaan duren. Je kunt ook –en dat wordt vooral qua hapjes vaak gedaan- van te voren al bepalen hoe vaak en met hoeveel dingen er rond gegaan zal worden. Bovendien is het –uiteraard- goedkoper om op elk tafeltje een bakje chips neer te laten zetten, dan om bijvoorbeeld zalmhapjes te serveren.
Bestedingen per onderdeel van de bruiloft
De verdeling van het budget is iets wat het merendeel van de aanstaande bruidsparen behoorlijk bezig houdt tijdens de voorbereidingen: want wat gaan de verschillende onderdelen van de huwelijksdag kosten en wat vinden we wel en wat vinden we wat minder belangrijk? Om je in dit opzicht wat houvast te geven van de gemiddelde kosten geven we een ruwe indicatie per huwelijksonderdeel.
Huwelijksdag onderdeel Prijs
Gemeentehuis €300
Notaris €250
Bruidskleding Bruid €1.800
Bruidskleding Bruidegom €800
Kapper/Visagie €200
Kerk €150
Ringen €800
Boeket & Corsages €200
Receptie/Diner/Feest €3.500
Muzikale Omlijsting €800
Aankleding Locaties €200
Fotograaf €1.200
Vervoer €500
Bruidstaart €400
Drukwerk & Postzegels €250
Bedankjes €200
Bruidssuite €200
Huwelijksreis €2.500
Totaal €14.250