Categorieën

Zoek artikelen

Uitleg over kledingvoorschriften en wat algemene tips voor formele gelegenheden

Uitleg over kledingvoorschriften en wat algemene tips voor formele gelegenheden

 (0)    0

We hebben speciaal voor jou de kledingtermen voor officiële gelegenheden op een rijtje gezet. Hierbij zijn we uitgegaan van de traditionele kledingvoorschriften.

 

Natuurlijk is enige vrijheid mogelijk. Want voorop staat dat je je prettig voelt in de kleding die je draagt!


Tenue de ville


Dit betekent letterlijk stadskleding en wil zeggen nette kleding voor overdag. De mannen dragen formele dagkleding: een net pak, al dan niet driedelig, donkerblauw of grijs (niet bruin) met overhemd en das, zwarte schoenen en donkere sokken. Ook een combinatie is mogelijk zoals een blauwe blazer met grijze broek.

De dames dragen een pakje, eventueel met broek of een geklede jurk met of zonder jasje en kunnen een hoed dragen. Kleuren mogen wat lichter en vrolijker. Vermijd overdag het dragen van de kleur zwart.


Black tie (ook wel cravate noire)


Dit is semi-formele avondkleding, dus niet voor overdag. De heren dragen een smoking (dinner jacket of tuxedo): een zwarte broek met satijnen bies gecombineerd met een wit overhemd met plat boord en dubbele manchetten, een zwarte vlinderdag, lange zwarte sokken en lakschoenen. Bij de smoking hoort geen riem en geen vest. De cummerband mag maar hoeft niet. Beperk je tot de kleur zwart en kies niet voor een opvallende gekleurde smoking.

De vrouwen dragen een klein avondtoilet met klein decolleté: kort cocktailjurk (zwart is uitstekend voor in de avond) of eventueel een avondbroekpak. Tegenwoordig worden lange avondjurken gedragen. De armen mogen onbedekt. De jurk is feestelijk en kan worden gecombineerd met een bijzondere sjaal en sieraden.


White tie (cravate blanche, gala of tenue de soirée)



Dit is formele avondkleding en wordt ook ultra formeel genoemd. De mannen dragen een rokkostuum: een zwarte jas met zijden revers. De panden zijn aan de achterkant langer dan aan de voorkant en de jas wordt open gedragen. De broek is van dezelfde stof als de jas, heeft geen omslag, wel een dubbele bies langs de zijnaden. Bij white tie hoort een wit overhemd met witte vlinderdas en lakschoenen.

De vrouwen dragen een groot avondtoilet: lange feestelijke avondjurk met groot decolleté en feestelijk tasje, eventueel lange handschoenen en avondkapsel. De avondschoenen zijn in dezelfde kleur als de jurk.


Algemene tips voor bij formele gelegenheden:



Bij formele gelegenheden zet je je mobiel uit en draag je geen horloge. Overdag mag eventueel wel een zakhorloge.

’s Avonds draagt de vrouw geen hoed. Zij vermijdt ten allen tijde het dragen van wit, tenzij je zeker weet dat de bruid geen wit draagt. De bruid mag geen concurrentie krijgen en verdient alle aandacht.

Door kleuren te dragen die natuurlijk bij je passen, zie je er stralender, expressiever en vrolijker uit.

Naast bovenstaande kledingvoorschriften komen we ook ‘feestelijke of avondkleding’ tegen. Een kledingvoorschrift dat is bedoeld lijkt om duidelijkheid te scheppen,maar eigenlijk niets zegt. Als je mensen uitnodigt en bepaalde kledingwensen hebt, wees dan duidelijk! Anders is het heel vervelend voor de gasten. Want er is niets zo vervelend als over- of underdressed op een officiële party te verschijnen!

Zoek je bijpassende sieraden en/of accessoires?

Zie: https://4theperfectlook.nl/

 (0)    0

U kunt geen reactie achterlaten